Замислете се следващия път преди да кажете “Това е много старомодно!”. Може дори да не подозирате колко много съвременни марки харесвате, които са взаимствани от миналото.

Има изключително силна прилика между това, което е било и това, което е днес. Много ретро тенденции се завръщат и в момента управляват модната индустрия. Говорим не само за дрехите, но и за аксесоари, грим, дори и прически. Тенденциите се повтарят през годините – тези, които са били на мода през 80-те и 90-те години сега отново са на подиумите.

Единствената разлика помежду им е модернизацията. Техниките в производството в текстилната индустрия са осъвременени през последните години, както и на материите, които се използват.

По този начин дизайни, форми и стилове, които са били използвани преди, сега се изработват в по-модерен вариант и изглеждат като изцяло нови модели, въпреки че са “ремонтирани” стари дизайни.

Не вярвате ли? Нека да проследим няколко тенденции:

Точките:

След края на 70-те години точките бяха напълно излезли от модната сцена. Но огледайте се днес и ще видите дрехи и аксесоари на точки, които се носят като смели модни прояви в нощни клубове и дискотеки. Тази стара тенденция определено отново е пробила пътя си обратно в модата.

LILA STYLE HOUSE – RED POLKA DOTS SILK DRESS

 

 

 

 

 

Минимализъм

Френските дизайнери André Courrèges и Pierre Cardin са направили промяна на модела на роклите през 60-те години на миналия век като са се придържали към опростения силует, а Halston се е придържал към този модел през 70-те с монохромните си рокли. Но най-голямо влияние оказа Miuccia Prada през 90-те. Нейните опростени форми бяха глътка свеж въздух след огромните широки рамене (и огромни коси) през 80-те.

Търсете семплите, симетрични форми, интересен подгъв или деколте с остри изрезки. А когато съчетаете черно и бяло, получавате  в допълнение страхотен контраст, което означава, че нямате нужда от много аксесоари.

LILA STYLE HOUSE – DRESS WITH WHITE, LACE COLLAR

 

 

 

 

 

Миди поли

Дължината на женските поли има своята дълга история – тя е многократно дискутирана тема – от моралния аспект, през демографските фактори до комфорта. Изящните миди поли се появяват за пръв път около 1940г. “Мъжко” облекло

Благодарение на Coco Chanel панталоните за жени се популяризират през 20-те години. А днес блейзърите и правите панталони  в съчетание със забавни женски елементи като дръзки бижута и високи токчета, изглеждат неочаквано луксозно (и са удобни).

LILA STYLE HOUSE – LONGLINE FITTED BLAZER

 

 

 

 

 

Разкроени панталони

Помните старите видеоклипове, в които рок звездите свиреха на китара с разкроени панталони със светкавици от коляното до глезена? Тази тенденция все още е на мода поради визуално привлекателната си форма и начина, по който балансира фигурите с по-широк ханш.

LILA STYLE HOUSE – NAVY BLUE FLARED TRAUSERS

  

 

 

 

 

 

 

 

Източник снимки: Lila Style House; Pinterest