Дантелата има много лица и във всичките си роли тя е завладяваща. Като основен плат или деликатен акцент, тя винаги е присъствала в гардероба на модерната жена през годините.

Реших да споделя очарованието си от тази фина материя и да ти разкажа за нейните превъплъщения.

Какво е дантела?

Това е материя, създадена чрез усукване или връзване на примка, самата дума буквално значи това. В миналото за направата й са ползвали коприна, лен, златни и сребърни нишки, в днешно време тя се прави най-често от памучни или полиестерни конци. Съществуват различни видове дантела. Според начина на изплитане: бобина, иглена, ширитена,  ирландска плетена дантела, шотландска фина дантела, както и машинни вариации.

И според произхода: Френска, Брюкселска, Неаполитанска, Флорентинска, Сенегалска, която е имитация на Венецианска дантела, и дори Калоферска дантела. Почти всяка страна има своя вид и модел дантела, което я прави и толкова многообразна и колоритна.

 

Секси дантели

Най-често дантелата се асоциира с финото, луксозно и секси бельо. Въпреки че отдавна се ползва много по-мащабно в модата, дантелата запазва загадъчността на материя, която разкрива само толкова, колкото да възбуди въображението. Гол гръб с дантела или провокативен завършек на къса рокля, тя превръща всичко в изкушение за погледа.

 

                            

Официални тоалети

Ефирна и изпъстрена с бродерии и флорални мотиви, дантелата дава финес и лекота на движенията. Тя остава една от най-предпочитаните материи за официални и сватбени рокли, които носят в себе си обаятелност, романтика, усещане за лукс и женственост. За сватбени и абитуриентски тоалети, дантелата най-често се комбинира с други тъкани като органза, тафта, сатен, коприна и шифон. Тя може да покрива целия тоалет или да е само акцент върху колана, яката, ръкавите. Бялата дантела е естествен избор за сватба, но освен традиционните модели, вече започват все повече да се ползват бледо жълти, бежови и кремави и златисти цветове. По-смелите, които държат на нестандартното, залагат на цветни дантели.

 

                 

Мрачната страна на дантелата

Черната дантела е истинска мистерия, с нея може да постигнеш мрачна, готическа визия. Разбира се,И това изисква доза въображение и смелост. Много черна дантела се разхожда редовно по модните подиуми, защото е женствена и елегантна.  С намек за барокова разточителност или пък готическа мрачност, тя предразполага към комбинации с луксозно и мистериозно излъчване.

                                             

С дантела до олтара и в офиса

Дантелата е материя, която може да бъде едновременно елегантна и секси. Роклята с дантела е подходяща както за нежна и романтична визия в топлите дни, така и за официален коктейл, където поставя акцент върху женствено излъчване и сексуалност.

За изискани поводи дантелата се съчетава добре с вдигната, прибрана коса и перлени обици. В офиса пък риза с дантела, може чудесно да се комбинира с класическа пола или панталон и дискретно да показва женственост под строгото сако. Една дантелена пола тип молив може да внесе съблазнителна изтънченост във всяка визия.

Освен в романтични булчински тоалети, дръзки парти рокли или елегантни блузи, дантелата съвсем спокойно може да се съчетае с деним, кожа и дори груби материи като вълна и да се получат интересни ежедневни комбинации.

Много важно за дантелата е тя да е качествена, за да изглежда добре в различните съчетания. В избора, използването и комбинирането й личи ръката на истинския познавач и майстор-дизайнер.

LILA STYLE HOUSE – БЯЛА ДАНТЕЛЕНА БЛУЗА

                       

Дантелата като аксесоар

Дантелата все по-често намира своето място и в ролята на ефектен аксесоар и декорация. Дантелени ленти за коса, стилни ръкавици, колани или панделки, поставят един интересен финален щрих на всеки тоалет.

Оставям  да избереш сама формата на присъствие на дантелата в твоя гардероб, но те предизвиквам да се оставиш на чара й и да бъдеш смела в съчетанията.

 

 Източник снимки:  Casual lady shop; Pinterest; Lila Style House