Трябва да признаем, че математиката заема огромно място в живота ни – наистина няма как да избягаме от нея, дори и  да искаме. Използваме я в толкова много аспекти на живота без да я наричаме математика. Модата, например, е базирана на геометрията – тя се използва за форми, ъгли, линии и много други!

Очарованието на геометричните форми винаги е присъствало в света на модата. Не е необходимо да създавате сложни геометрични фигури – както ще видите от следващите снимки, дори и най-простата форма може да промени изцяло модела.

Kвадрати, кръгове, триъгълници, линии – всички тези елементи можете да откриете в новите колекции на модните дизайнери, които със сигурност много са внимавали по време на часовете по математика в училище.

Знаете ли, че можете да използвате геометрията, за да изберете идеалната рокля за вашата фигура? Това не е никак лесна задача. Макар и да не осъзнаваме, геометрията има силно значение за дрехите, които си купуваме. Много хора не мисля изобщо за фигурите на плата и линиите на модела, без да осъзнават, че стилът на дрехата и това как ще им стои зависи точно от тези геометрични фигури.

LILA STYLE HOUSE – БЯЛА КОПРИНЕНА РИЗА

Геометрията се използва не само в платовете, но и при структурирането на дрехите. Когато създава риза или панталон, дизайнерът трябва да се увери, че всички шевове са успоредни, за да пада дрехата правилно по тялото. А при проектирането на ръкавите на ризите, диаметърът на кръговете също е изключително важна величина . Дизайнерът първо трябва да измери обиколката на ръката на модела, за да се увери, че ръкава няма да е прекалено стегнат или широк и ще пада правилно от рамото.

Формите и ъглите в дизайна са изключително важни като например при прилепналите поли, V-образните деколтета и асиметричните модели. За да се направят естетически привлекателни дрехите, се използват именно тези геометрично форми. Дизайнерите използват геометрични принципи, за да създадат нови дизайни.

Например при създаването на пола, радиусите и обиколките на кръговете са изключително важни. Радиусът позволява на дизайнера да измери кръга, който в последствие ще се превърне в талия на полата.

Друг пример за важността на ъглите при създаването на дрехи са V-образните деколтета – при тях ъгълът спрямо шията трябва да бъде точно 90 градуса. Ако той е прекалено остър, деколтето няма да пасва около главата, а ако е прекалено тъп, то тогава дрехата ще виси неправилно върху раменете.

LILA STYLE HOUSE – КОПРИНЕНА РОКЛЯ С ПЕРЕЛИНА

Дизайнът, независимо от това, което се проектира, се основава на геометрия. Тя е от съществено значение както за модата, така и за всички други сфери, в които присъства дизайн. Без геометрията красивите и привлекателни модели, които виждаме на пазара, няма да съществуват. Ще носим само обикновени стари чували (а дори и те всъщност представляват правоъгълник).

LILA STYLE HOUSE – КЛОШИРАНА ВИОЛЕТОВА РОКЛЯ

Геометрията дава възможност на модните дизайнери да изразят себе си по уникален и креативен начин чрез творбите си. А модата нямаше да е това, което е днес, без геометрия.

Източник снимки: Lila Style House; Pinterest