Навън се захлажда и е време да помислим за зимния си гардероб. Палтото е един от основните му елементи и съответно една от най-важните покупки, които ти предстои да направиш този сезон. То може да промени изцяло стила ти и впечатлението, което оставяш у околните, а и е дреха, която ще носиш доста често. Затова нека видим кои са основните фактори при избор на перфектното палто.

Намирането на идеалното зимно палто прилича на излизането по срещи. За да откриеш нещо наистина ценно, понякога се налага сериозно проучване на пазара и дори малка доза късмет.

Ако се спреш на палто от вълна, то не само ще те топли, но и ще бъде страхотен елегантен и класически елемент в гардероба ти. А и като имаш предвид колко качествена е тази материя, със сигурност ще можеш да го носиш в продължение на няколко години. Вълната се използва за създаването на дрехи откакто свят светува. Въпреки че днес разполагаме с богат избор от синтетични материи, вълната издържа теста на времето и продължава да се използва в съвременния свят. Да си купиш вълнено палто е страхотен начин да си осигуриш топлина и комфорт, но и да изглеждаш атрактивно през годините. Този плат е уникален, защото създава въздушни “джобове”, които улесняват естествената изолация на тялото.  Не задържа влага, което означава, че не привлича плесени. Ако страдаш от алергии или астма, вълненото палто е правилния избор за теб. Другите негови предимства са теглото и издръжливостта – той е едновременно лек, здрав и устойчив. Това го прави идеален за ежедневието, защото е изключително комфортен.

                                  LILA STYLE HOUSE – Елегантно двуредно палто в топъл камел

В момента има много богат избор от палта на пазара, затова реших да обобщя най-важните фактори, които да вземеш под внимание, когато инвестираш в нещо, което ще носиш дълго. Идеалното палто за всеки е различно, защото всички имаме различни стил на обличане, начин на живот и разбиране за комфорт. Важно е и да решиш дали искаш (и можеш да си позволиш 🙂 ) няколко палта или искаш да намериш едно, което да отговаря на всички условия.

LILA STYLE HOUSE – Елегантно двуредно палто в смело бордо

Ето няколко въпроса, които трябва да си зададеш, преди да отидеш на пазар за палто: 

#1 Какво предпочитам – нещо класическо и вечно или по-скоро модерно за сезона?

Ако бюджета ти е ограничен, моят съвет е да инвестираш в нещо, което ще можеш да носиш по-дълго.

#2 Искам ли да инвестирам в нещо качествено?

Едно хубаво палто може да се носи години наред, така че си заслужава да купиш нещо качествено. За да определиш дали това е така, провери шевовете и краищата на палтото – обикновено те са добри индикатори за качество.

#3 Колко практично трябва да бъде моето палто?

Изключително важно е палтото да те кара да се чувстваш комфортно в ежедневието ти. Например, ако си от типа хора, които често ходят на вечерни събития, избери такова, което ще покрива рокли с различни дължини.

LILA STYLE HOUSE – Елегантно двуредно черно палто с подвижна яка

#4 Колко дебело трябва да е палтото?

Отговорът на този въпрос, както и на предишния, зависи от начина ти на живот. Действително това е един от най-важните фактори, които трябва да обмислиш.

#5 Какво ще нося под палтото? Ще трябва ли да мога да го обличам с обемисти пуловери (изключително модерни този сезон)? Ще покрие ли по-дългите ми поли? Ще мога ли да нося тънко яке или сако под него?

Купи си поне едно палто, под което да можеш да сложиш яке. Въпреки че не е задължително палтото да покрива полите ти, все пак е добре да имаш в гардероба си едно дълго стилно палто с изчистена кройка.

LILA STYLE HOUSE – Дълго минималистично палто в смарагдово зелено

LILA STYLE HOUSE – Дълго минималистично палто в камел

#6 Какво предпочитам – една материя или бленд? Бих ли рискувала с цвят или модел?

Въпреки че винаги е добре да имаш в гардероба си черно палто, това не означава, че имаш нужда от три такива. Чрез моите модели аз изразявам стремежа си за цветност, оригиналност и колоритност. Дори и ако по принцип харесваш по-неутралните и семпли дрехи, едно цветно палто би било страхотно допълнение, което ще се впише идеално с останалата част от гардероба ти. Наша задача е да освежим тези тъмни улици през зимата, дами!

#7 Каква кройка трябва да има палтото?

Тук трябва да се съобразиш изцяло с типа на тялото ти. Задължително да стои добре на раменете ти, а ръкавите да покриват китките.

След като вече знаеш всички основни фактори, които трябва да вземеш под внимание при избора на перфектното зимно палто, всичко, което трябва да направиш, е да излезеш и да го откриеш.

Приятно пазаруване! 🙂

Източник на снимките: Lila Style House; Pexels.com