Знаеш ли, че Кейт Мидълтън е носила рокля на български дизайнер? А преди няколко години Валентино представи колекция вдъхновена от българските носии. Lady Gaga пък сподели, че е вклюбена в българска модна марка. 

България няма голяма роля на световната модна сцена, но имаме както класически така и по-млади дизайнери с впечатляващи талант и креативност. Ако търсиш ежедневно, но перфектно, семпло, но елегантно и удобно облекло, то българската мода е идеален избор за теб.

В България все още има много непознати, но развиващи се брандове, които имат много интересни стил и визия. Някои от тях поставят основите на съвременното унисекс облекло, други търсят вдъхновение като се обръщат назад към миналото. Има марки,  които променят възприятията ни, създават мода, която да бъде устойчива във времето или преосмислят елементи от българската народна култура по нови и иновативни начини. Стимулът за развитие и вдъхновението за тези марки идва от много различни посоки, но заедно те извеждат България на модната карта на Европа.

Съвременните български дизайнери смело преминават границите и разрушават бариерите на тенденциите. Те изследват нов вид естетика с монохромни и деконструирани дрехи, които отклоняват вниманието от стандартните контури на женското тяло.

Някои от тях обединяват комунистическия стил и автентични фолклорни елементи със съвременни материи и бродерия. Моделите често са взаимствани от периода на Студената война, съчетавайки мотиви от комунистическата епоха с международните модни тенденции. Резултатът е облекло, което е унисекс, функционално и семпло.

Българите обичаме ръчно изработени неща. Ако имаме конкретна идея или просто искаме да развихрим въображението си, много се радваме, когато имаме възможността да поръчаме специална дреха, която ще е уникална и само за нас.  Затова повечето от българските дизайнери предлагат на клиентите да персонализират своя любим модел, като избират различен цвят, дължина и т.н. Не на последно място – в България всичко това е на много достъпни цени.

Има и много местни производители на аксесоари: обувки, чанти, шапки и бижута, които са изключително артистични и креативни. Тези толкова важни акценти в дамското облекло са в различни стилове и от всевъзможни материали. Бижута от кожа, дърво и плексиглас в съчетание с естествени камъни. Чанти с нестандарта форма, но изключително удобни и функционални. Качествени обувки по последните модни тенденции, които с удоволствие и гордост разхождаш по градските улици. Разнообразие от продукти, които несъмнено могат да задоволят вкуса на всяка жена.

От десетилетия, българските стоки са се доказали като качествени. Повечето от продукцията е била предназначена за износ, включително за европейски страни. Вярвам, че днес трябва да се даде шанс на българските производители да си възвърнат изгубените пазари и да утвърдят български марки на световния пазар. Защото родните дизайнери впечатляват с красивото си мислене за модата, в което се прокрадва една важна линия – магията на българското. Бутиците тук зареждат с позитивната си енергия и семпло излъчване. В повечето случаи творбите им са малко на брой, но креативни, артистични и направени за нас – хората, които обичат различното.