Случвало ли ти се е да минеш покрай няколко дизайнерски магазина без дори да ги погледнеш? Мислиш си, че са твърде скъпи за теб. След това влизаш в магазин за конфекция и си купуваш цял аутфит на цената на една дизайнерска риза. И се чувстваш много горда със себе си. Но знаеш ли какво точно ти струва тази “сделка”? Може би е време да преосмислиш шопинг навиците си и все пак да влзезеш в някой от дизайнерските магазини.

Модата е общ език на хората по целия свят. Чрез нея ние празнуваме красотата, индивидуалността и креативността на всеки човек. Модата поставя акцент върху качествата ти и скрива недостатъците, които не харесваш у себе си.

Дрехите могат да бъдат атрактивни без значение каква е цената им. Важното е как ще ги носиш. Ако си облечена с правилната дреха, тази, която характеризира личността ти, то тя ще повдигне самочувствието и увереността ти. Това е целта на модата.

Но как да избереш какво да купиш? Дизайнерски марки или конфекция?

Конфекцията е създадена, за да накара потребителите да се връщат често в магазина. Това се случва по два начина. Първо, постоянно изкарват нови колекции, които те карат да мислиш, че дрехата, която скоро си купила и си носила само веднъж, вече не е на мода. Второ, те целенасочено правят евтини дрехи, така че да се разпаднат след няколко обличания (най-много до края на сезона).

Разбира се, дизайнерските дрехи са по-скъпи от конфекцията. Но това е защото инвестираш в това, което купуваш. Дизайнерите правят само по една линия всеки сезон. Така че това, което виждате в началото на лятото е същото, което ще предлагат и в края му. Няма как да почувстваш, че това, което си си купила, вече не е на мода в края на сезона. Освен това, някои от най-хубавите дизайнерски дрехи са класически модели, които ще можеш да носиш с години и винаги ще са модерни.

Също така, те са направени от много по-висококачествени материали. Това гарантира, че дрехата ти няма да се разпадне след няколко обличания и ако я съхраняваш правилно, ще можеш да я носиш дълго ( а и след като си похарчила по-голяма сума, за да си я купиш, най-вероятно ще се грижиш по-добре за нея 🙂 )

Различните дизайнерски марки имат разлини предимства. От теб зависи да намериш тези дрехи, които отразяват личността и приоритетите ти и имат добро съотношение цена-качество. Нека разгледаме няколко важни въпроса, които ще ти помонат за правилния избор:

Твърде скъпи ли са дизайнерските дрехи?

Имаше една стара поговорка, че получаваш това, за което плащаш. Когато говорим за конфекция, това твърдение е напълно вярно. Плащаш ниска цена и получаваш ниско качество. Тези марки са евтини, защото материите и труда, които са вложени в тях, също са евтини. Ето защо някои наричат конфекцията “изхвърляне на модата на буклука”. За много хората дизайнерското облекло изглежда по-скъпо понякога, когато очакват за същата цена да купят по-голямо количество дрехи. Има обаче дизайнерски марки с по-достъпни колекции, а и периоди на намаления и разпродажби. Това ни води до следващия въпрос:

Кое от двете е по-добра инвестиция?

Със сигурност дизайнерските дрехи са по-изгодна инвестиция. Въпреки че могат да излязат от мода в даден момент като всяка друга дреха, те имат много по-голяма стойност във времето. Това се дължи на марката, качеството и факта, че се произвеждат в много малки количества. Модните тенденции често са добре забравените стари такива. Една качествена дреха винаги ще намери място в гардероба ти през годините.

Кое издържа по-дълго?

Да, дизайнерските дрехи тук отново са победител. Това е така, защото материите, от които са направени, са много по-висококачествени. Умните хора разбират, че стойността е по-важна от цената. Дрехи, които се разпадат или губят цвета си след няколко изпирания, не могат да бъдат наричани ценни.

Количество или качество?

Ако искаш да имаш по-голям избор на дрехи, ти си човек на конфекцията. Но ако предпочиташ да имаш по-малко, но уникални и направени точно за теб, значи ти си като мен – любител на дизайнерската мода.

Това е и една от причините да създам нова серия облекла “По поръчка”. А “Cloud coat” нарекох първия продукт от тази серия. Най-топлия и вдъхновяващ продукт за сезона, направен специално за теб!

SHOP THE LOOK – LILA STYLE HOUSE – Clouds coat

Това означава ли, че за да бъда в крак с модата ще трябва да похарча цяло състояние?

Не. Просто трябва да бъдеш разумна, когато взимаш решенията. Можеш да изглеждаш добре както с конфекция, така и с дизайнерски дрехи.  А защо не и да комбинираш двата типа. Ти си тази, която има значение и твоето излъчване е по-важно от облеклото.

Иска ли ми се да имам повече дизайнерски дрехи в гардероба си? Със сигурност! Защото знам, къде и как са произведени, че са направени с грижа, от качествени материали и най-важното – уникални са.

Когато си купуваш конфекция, знаеш ли, че е възможно роклята ти да е пропътувала много повече от теб самата преди да дойде в ръцете ти? Суровите материали може да са изпратени от Китай, Индия или САЩ до места като Бангладеш, Виетнам, Пакистан или Филипините. Да не споменаваме начина, по който са произведени и какво е отношението към работниците, които ги създават.

Важно е да знаеш как да избираш дрехите си, да ги почувстваш като свои и да им придадеш индивидуалност. Модата е избор и в това се крие красотата й. Така че е важно да се гордеем с това, което сме избрали и да го носим със самочувствие.

Ти как мислиш? Би ли споделила и други плюсове и минуси на дизайнерската мода и конфекцията?  

Източник на снимките: Lila Style House; Pexels.com

 

Comments (1)

Comments are closed.